By Anis Khalila

Kalau anda perasan, baru-baru ini ramai yang dah mula terikut dengan trend healthy lifestyle untuk kesihatan minda dan tubuh badan. Bila scroll saja Instagram dan Facebook, ada saja kawan anda yang dah mula masuk marathon, daftar kelab sukan, ikut cara pemakanan yang sihat dan juga bersukan. Antara salah satunya yang paling famous ialah aktiviti memanjat bukit . Tak sah kalau tak nampak kawan anda update stories atas bukit atau mana-mana gunung setiap hari minggu kan.

Jadi, tak kan lah nak tengok saja? Ini adalah antara lokasi hiking yang mencabar dan seronok anda WAJIB try!

 

Bukit Batu Condong

Lazada Malaysia

(Photo by @gajahmenyelam)

Lazada Indonesia

(Photo by @nadiahslkhn)

Bukit Batu Condong ini tersorok di tengah kawasan Ampang berdekatan dengan Kemensah. Ia tidak lah terlalu tinggi dan sukar untuk anda yang baru saja menceburi bidang memanjat bukit ini. Ketinggiannya hanyalah 285 meter, dalam masa 45 minit saja anda sudah boleh sampai ke puncak.

 

Bukit Batu Putih

(Photo by @khvlila)

Buat anda yang berhasrat ingin bercuti ke pantai Port Dickson, apa kata anda singgah di Bukit Batu Putih ini. Pemandangannya yang indah pasti tidak akan buat anda menyesal. Bukit ini terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Bukan saja ada view yang cantik, di sana juga terdapat sebuah rumah api yang terletak berdekatan dengan bukit ini.

 

Bukit Gasing

(photo by afifplcblog)

Bukit Gasing ini memang terkenal di antara penduduk Petaling Jaya, kalau anda tinggal di kawasan Petaling Jaya tapi tidak pernah dengar tentang nama Bukit Gasing ini, boleh lah anda tukar alamat di IC tu! Bukit ini boleh dikatakan tak berapa mencabar untuk beginners, ketinggiannya lebih kurang dalam 190m dengan treknya yang santai.

Bukit Tabur

(photo by @khvlila)

Kami yakin mesti ramai yang pernah dengar tentang bukit ini. Bukit Tabur ini juga dikenali dengan nama lainnya iaitu Bukit Hangus. Ia terletak berdekatan Taman Melawati, Kuala Lumpur. Ketinggian bukit ini tidaklah terlalu tinggi dan tidaklah terlalu rendah. Ketinggian bukit ini adalah setinggi 396 meter jadi memang sesuai sangat lah buat beginner yang ingin menceburi dalam aktiviti lasak ini. Jika anda mula mendaki di Subuh hari, anda dapat menyaksikan panorama indah matahari terbit di situ.

 

Bukit Chenuang

(photo by Hikers For Life)

Bukit ini terletak di Hutan Lipur Sungai Congkak, Hulu Langat, Selangor. Tak ramai yang tahu tentang kewujudan bukit ini, berbanding dengan Gunung Nuang yang memang famous dalam kalangan hikers. Dengan ketinggian sebanyak 800m, treknya agak santai dan tidak terlalu sukar. Dalam perjalanan turun boleh lah anda singgah di Sungai Congkak dan berkelah di tepi sungainya yang bersih.

 

Upfront X Original Matters Presents: Unknown Mortal Orchestra Live in KL

By Salihin Rizal This is for all of you indie-psych heads! Made possible by Upfront and Original Matters, Unknown Mortal Orchestra will be holding their first ever KL live show this 25th of September at The Bee, Publika. Haven’t heard of them? Well it’s...

Tiffin Food Court is back!

The magical Tiffin Food Court that got prematurely halted last year over concerns about the venue is coming back, with an extended range of vendors and a brand new home! Starting this 30th August 2018, Tiffin Food Court will return at the military...

PMC drops the 1MDB Yacht Club Collection

by Maruxa Lynd You don’t have to be as rich as Jho Low to afford a yacht! Well, at least you can get a shirt with a yacht on it! PMC’s new collection features one of Jho Low’s prized possessions, his super yacht called the Equanimity. Ever since he has...

Celebrate Malaysia with Cadbury Kopi C & Datuk Lat!

By Salihin Rizal Famous for its huge bars of chocolate and the milky-ness thereof, Cadbury Dairy Milk launched its first ever localised limited-edition flavour made exlusively for Malaysians, that is the Cadbury Dairy Milk Kopi C! But wait, it gets better...

#JOMMALAYSIA: An All-Malaysian Carnival

By Salihin Rizal Hari Kebangsaan is just around the corner and I’m sure Patriotic Malaysians are feeling the ‘merdeka’ vibes already- I know I am! It is a new Malaysia, reform is in the process and back in May, Malaysians has experienced the power of...

Lawalah Familia Collaborates with Boston’s N.B.S for Lawalah Vets EP

by Maruxa Lynd Lawalah Vets EP Launch Party at Six Bangsar was a wild one filled with hard beats, fire bars and energetic crowd. The new songs performed for the first time by Lawalah Familia during the launch were greeted with overwhelming enthusiasm by...

NERDUNIT ‘s “Mindf*cked Generation” debuts in KLFW RTW

by Maruxa Lynd USA founded streetwear brand Nerdunit by Ronald Chew debuted its latest collection at Kuala Lumpur Fashion Week RTW 2018 last Friday,12th August in Pavilion KL. Boldly named “Mindf*cked Generation”, the latest ready–to–wear collection aims...

JUST DROPPED: An Honest Mistake and Haziq ILTP cover Whitney Houston in a sweet 80s style MV

By Salihin Rizal Boys and girls gather round! An Honest Mistake has JUST RELEASED a brand new music video bringing their very own rendition of Whitney Houston’s famous “I Wanna Dance With Somebody”. Not only that, it gets better- the song ALSO features...

Bad Lab’s new billboard ads are bad-a**

by Maruxa Lynd   Bad Lab commissioned four of Malaysia’s best graffiti artists to paint on MRT pillars   Kuala Lumpur, 5 August, 2018 – Last Sunday, four Malaysian graffiti artists dubbed the #BADLABGANGOF4, which includes the likes of Cloakwork, Katun,...

Heineken celebrates its same great taste across 192 Countries

by Maruxa Lynd Heineken introduces its latest credentials campaign that celebrates Heineken’s Same Great Taste in 192 Countries. Born in Amsterdam and raised by the world,Heineken has placed itself as the world’s number 1 international premium beer enjoyed...