By Anis Khalila

Kalau anda perasan, baru-baru ini ramai yang dah mula terikut dengan trend healthy lifestyle untuk kesihatan minda dan tubuh badan. Bila scroll saja Instagram dan Facebook, ada saja kawan anda yang dah mula masuk marathon, daftar kelab sukan, ikut cara pemakanan yang sihat dan juga bersukan. Antara salah satunya yang paling famous ialah aktiviti memanjat bukit . Tak sah kalau tak nampak kawan anda update stories atas bukit atau mana-mana gunung setiap hari minggu kan.

Jadi, tak kan lah nak tengok saja? Ini adalah antara lokasi hiking yang mencabar dan seronok anda WAJIB try!

 

Bukit Batu Condong

(Photo by @gajahmenyelam)

(Photo by @nadiahslkhn)

Bukit Batu Condong ini tersorok di tengah kawasan Ampang berdekatan dengan Kemensah. Ia tidak lah terlalu tinggi dan sukar untuk anda yang baru saja menceburi bidang memanjat bukit ini. Ketinggiannya hanyalah 285 meter, dalam masa 45 minit saja anda sudah boleh sampai ke puncak.

 

Bukit Batu Putih

(Photo by @khvlila)

Buat anda yang berhasrat ingin bercuti ke pantai Port Dickson, apa kata anda singgah di Bukit Batu Putih ini. Pemandangannya yang indah pasti tidak akan buat anda menyesal. Bukit ini terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Bukan saja ada view yang cantik, di sana juga terdapat sebuah rumah api yang terletak berdekatan dengan bukit ini.

 

Bukit Gasing

(photo by afifplcblog)

Bukit Gasing ini memang terkenal di antara penduduk Petaling Jaya, kalau anda tinggal di kawasan Petaling Jaya tapi tidak pernah dengar tentang nama Bukit Gasing ini, boleh lah anda tukar alamat di IC tu! Bukit ini boleh dikatakan tak berapa mencabar untuk beginners, ketinggiannya lebih kurang dalam 190m dengan treknya yang santai.

Bukit Tabur

(photo by @khvlila)

Kami yakin mesti ramai yang pernah dengar tentang bukit ini. Bukit Tabur ini juga dikenali dengan nama lainnya iaitu Bukit Hangus. Ia terletak berdekatan Taman Melawati, Kuala Lumpur. Ketinggian bukit ini tidaklah terlalu tinggi dan tidaklah terlalu rendah. Ketinggian bukit ini adalah setinggi 396 meter jadi memang sesuai sangat lah buat beginner yang ingin menceburi dalam aktiviti lasak ini. Jika anda mula mendaki di Subuh hari, anda dapat menyaksikan panorama indah matahari terbit di situ.

 

Bukit Chenuang

(photo by Hikers For Life)

Bukit ini terletak di Hutan Lipur Sungai Congkak, Hulu Langat, Selangor. Tak ramai yang tahu tentang kewujudan bukit ini, berbanding dengan Gunung Nuang yang memang famous dalam kalangan hikers. Dengan ketinggian sebanyak 800m, treknya agak santai dan tidak terlalu sukar. Dalam perjalanan turun boleh lah anda singgah di Sungai Congkak dan berkelah di tepi sungainya yang bersih.

 

Scarlet Heroes’ ‘Somewhere Under The Atmosphere’ finally out!

By A.Akbar Malaysian pop punk heavyweights Scarlet Heroes has been playing peek-a-boos with their fans by playfully teasing them with singles taken from the album. In that ordeal, the Heroes released three separate music videos for ‘Headway’, ‘Radio...
Read More

Things To Do This Christmas (2017)

By A.Akbar The bells are ringing, the malls are well lit, and Michael Buble is defrosting as we speak, because Christmas is coming sooner than you think. This year, Malaysians are putting extra effort to make your Christmas celebrations a joyful one by...
Read More

What I Saw At KL Biennale

by Yasmin Newman The Kuala Lumpur Biennale returns this year from now till 31st March 2018, touting a game changer of an exhibition as it stamps its new presence with the history of the progression of the visual arts scene in Malaysia, hosted by the...
Read More

What We Learned From Rock The World 2017

by A.Akbar After 17 years, Rock The World went up for another round of chugging hardcore riffs, featuring the biggest names in the country including Bunkface and Masdo. But as much as people said that this year’s Rock The World is pretty much the same as...
Read More

alextbh listed to perform at Laneway Festival Singapore

By A.Akbar Malaysian musician and producer alextbh announced yesterday that he will be performing at Laneway Singapore as a part of a second wave of inclusion in the current roster. Alextbh blew up with ‘Alive’ before the release of ‘Stoop So Low’, that...
Read More

Tiffin Food Court postponed

By Shazwan Zulkiffli Look away, foodies. Malaysia’s latest food craze, Tiffin Food Court, is being put to a sudden halt according to official sources. Freeform’s attempt to leave it’s stamp on the F&B market has been quite successful as Tiffin Food...
Read More

Texas Chicken’s Tex Cafe brings the fight to McDonald’s

By Shazwan Zulkiffli McDonald’s McCafe has been known for claiming the head of the coffee shop industry by introducing quality coffee drinks at half the market price. The sub-brand soared, but they may finally meet their match soon. Last week, fried...
Read More

Recap your musical journey this year with Spotify’s latest feature

By A.Akbar 2017 has been a wonderful year for music streaming. On the international side, Kendrick Lamar released his highly anticipated DAMN. album, Justin Bieber’s version of ‘Despacito’ was on everyone’s lips, and Queens of the Stone Age’s on the course...
Read More

‘Now You’re Gone’ is Kyoto Protocol’s Most Emotional Song Yet

Taken from Catch These Men.

Read More

DUA JIWA: Kolaborasi Malaysia-Indonesia Yang Mantap

By A.Akbar Bukan selalu pendengar tegar musik dapat menikmati gandingan di antara Malaysia dan Indonesia dalam segi musik, tapi kini, kugiran post-hardcore SOG bawakan kolaborasi yang istimewa bersama bekas penyanyi Last Goal Party, Mustika Kamal, yang...
Read More