By Anis Khalila

Kalau anda perasan, baru-baru ini ramai yang dah mula terikut dengan trend healthy lifestyle untuk kesihatan minda dan tubuh badan. Bila scroll saja Instagram dan Facebook, ada saja kawan anda yang dah mula masuk marathon, daftar kelab sukan, ikut cara pemakanan yang sihat dan juga bersukan. Antara salah satunya yang paling famous ialah aktiviti memanjat bukit . Tak sah kalau tak nampak kawan anda update stories atas bukit atau mana-mana gunung setiap hari minggu kan.

Jadi, tak kan lah nak tengok saja? Ini adalah antara lokasi hiking yang mencabar dan seronok anda WAJIB try!

 

Bukit Batu Condong

(Photo by @gajahmenyelam)

(Photo by @nadiahslkhn)

Bukit Batu Condong ini tersorok di tengah kawasan Ampang berdekatan dengan Kemensah. Ia tidak lah terlalu tinggi dan sukar untuk anda yang baru saja menceburi bidang memanjat bukit ini. Ketinggiannya hanyalah 285 meter, dalam masa 45 minit saja anda sudah boleh sampai ke puncak.

 

Bukit Batu Putih

(Photo by @khvlila)

Buat anda yang berhasrat ingin bercuti ke pantai Port Dickson, apa kata anda singgah di Bukit Batu Putih ini. Pemandangannya yang indah pasti tidak akan buat anda menyesal. Bukit ini terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Bukan saja ada view yang cantik, di sana juga terdapat sebuah rumah api yang terletak berdekatan dengan bukit ini.

 

Bukit Gasing

(photo by afifplcblog)

Bukit Gasing ini memang terkenal di antara penduduk Petaling Jaya, kalau anda tinggal di kawasan Petaling Jaya tapi tidak pernah dengar tentang nama Bukit Gasing ini, boleh lah anda tukar alamat di IC tu! Bukit ini boleh dikatakan tak berapa mencabar untuk beginners, ketinggiannya lebih kurang dalam 190m dengan treknya yang santai.

Bukit Tabur

(photo by @khvlila)

Kami yakin mesti ramai yang pernah dengar tentang bukit ini. Bukit Tabur ini juga dikenali dengan nama lainnya iaitu Bukit Hangus. Ia terletak berdekatan Taman Melawati, Kuala Lumpur. Ketinggian bukit ini tidaklah terlalu tinggi dan tidaklah terlalu rendah. Ketinggian bukit ini adalah setinggi 396 meter jadi memang sesuai sangat lah buat beginner yang ingin menceburi dalam aktiviti lasak ini. Jika anda mula mendaki di Subuh hari, anda dapat menyaksikan panorama indah matahari terbit di situ.

 

Bukit Chenuang

(photo by Hikers For Life)

Bukit ini terletak di Hutan Lipur Sungai Congkak, Hulu Langat, Selangor. Tak ramai yang tahu tentang kewujudan bukit ini, berbanding dengan Gunung Nuang yang memang famous dalam kalangan hikers. Dengan ketinggian sebanyak 800m, treknya agak santai dan tidak terlalu sukar. Dalam perjalanan turun boleh lah anda singgah di Sungai Congkak dan berkelah di tepi sungainya yang bersih.

 

Xxxtentacion Shot Dead At Age 20

By Norain F. Florida-born rising young rapper, Xxxtentacion was shot dead in Deerfield Beach, Florida on June 18, 2018. He was 20 years old at the time of the shooting. According to the Broward County Sheriff’s Department, two armed suspects...

Mobile Legends’ Professional League is back with Season 2!

By Magdelena Long Moontoon and eGG Network are proud to present Mobile Legend Professional League Season 2: The Rise of Legends. 3 online qualifiers throughout 22 June - 8 July, with the Grand Finals scheduled for October 2018 where the winner will take...

TGV Cinemas brings the first and only We Bare Bears Pop-Up Store in Malaysia!

By Magdelena Long TGV Cinemas is proud to present the first and only We Bare Bears Pop-Up Store in Malaysia! The store is located at TGV Cinemas Sunway Velocity Mall but be quick to visit! It will only be opened for a short amount of time, from 9th of June...

4 Acts That Made the Electronic Music Scene in Malaysia Bomb AF

by Maruxa Lynd This year, the Malaysian electronic music scene hit another milestone with BATE’s success on the charts with their latest single One I Love, garnering 2 million streams online within two months of release - needless to say, the hard work has...

CHVRCHES To Perform in Jakarta For The First Time

By Norain F. In collaboration with official ticketing partner BookMySjow Indonesia, Sonic Live Asia and Sidhen are proud to bring Glasgwow synth—pop trio CHVRCHES, to Jakarta for the first time ever. Expect performances of their biggest hits such as “The...

U MOBILE is giving away GVF tickets on Instagram

By Norain F. To all U Mobile customers out there, you’re in luck because you may stand a chance to win VIP Good Vibes 2018 tickets for themselves and THREE other friends! You may be wondering how? Through the telco’s Unlimited Squad contest on Instagram, of course!...

Lagu Raya Baru 2018: The Good, the Okay, and the Meme-worthy

By A.Akbar The Good: Mulia by Shuuna Shuuna made their name last year with a powerful record following the release of ‘Terang Bintang, Terang Bulan’. This year, Moja and Shuhusna worked up a special anthem just for the Aidlifitri festivities and frankly,...

This Malaysian World Cup Song Is Better Than The Official One

by Muhammad Salihin Last week, Kidd Santhe, Lil J & Airliftz  released their very own 2018 World Cup theme song titled “Equalizer” and I daresay that it is a lot better than the official one. https://twitter.com/kiddsanthe/status/1004706002795618304 So...

The ‘New’ 1975 and the battle for originality

By A.Akbar Every other mid-2010s manic pixie boys and girls were into The 1975 when they came out with their first batch of cigarette tunes as the likes of ‘Chocolate’, ‘Girls’, and ‘Robbers’ dominate curated playlists in streaming platforms. The hype...

Hameer Zawawi Drops New wayang kulit-themed MV

By Muhammad Salihin Hameer Zawawi dropped a brand new theatrical “wayang kulit” themed music video for his song Deaf Ears on his birthday last week as a “gift” to his fans. No better way to celebrate your birthday right?...