By Anis Khalila

Kalau anda perasan, baru-baru ini ramai yang dah mula terikut dengan trend healthy lifestyle untuk kesihatan minda dan tubuh badan. Bila scroll saja Instagram dan Facebook, ada saja kawan anda yang dah mula masuk marathon, daftar kelab sukan, ikut cara pemakanan yang sihat dan juga bersukan. Antara salah satunya yang paling famous ialah aktiviti memanjat bukit . Tak sah kalau tak nampak kawan anda update stories atas bukit atau mana-mana gunung setiap hari minggu kan.

Jadi, tak kan lah nak tengok saja? Ini adalah antara lokasi hiking yang mencabar dan seronok anda WAJIB try!

 

Bukit Batu Condong

(Photo by @gajahmenyelam)

(Photo by @nadiahslkhn)

Bukit Batu Condong ini tersorok di tengah kawasan Ampang berdekatan dengan Kemensah. Ia tidak lah terlalu tinggi dan sukar untuk anda yang baru saja menceburi bidang memanjat bukit ini. Ketinggiannya hanyalah 285 meter, dalam masa 45 minit saja anda sudah boleh sampai ke puncak.

 

Bukit Batu Putih

(Photo by @khvlila)

Buat anda yang berhasrat ingin bercuti ke pantai Port Dickson, apa kata anda singgah di Bukit Batu Putih ini. Pemandangannya yang indah pasti tidak akan buat anda menyesal. Bukit ini terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Bukan saja ada view yang cantik, di sana juga terdapat sebuah rumah api yang terletak berdekatan dengan bukit ini.

 

Bukit Gasing

(photo by afifplcblog)

Bukit Gasing ini memang terkenal di antara penduduk Petaling Jaya, kalau anda tinggal di kawasan Petaling Jaya tapi tidak pernah dengar tentang nama Bukit Gasing ini, boleh lah anda tukar alamat di IC tu! Bukit ini boleh dikatakan tak berapa mencabar untuk beginners, ketinggiannya lebih kurang dalam 190m dengan treknya yang santai.

Bukit Tabur

(photo by @khvlila)

Kami yakin mesti ramai yang pernah dengar tentang bukit ini. Bukit Tabur ini juga dikenali dengan nama lainnya iaitu Bukit Hangus. Ia terletak berdekatan Taman Melawati, Kuala Lumpur. Ketinggian bukit ini tidaklah terlalu tinggi dan tidaklah terlalu rendah. Ketinggian bukit ini adalah setinggi 396 meter jadi memang sesuai sangat lah buat beginner yang ingin menceburi dalam aktiviti lasak ini. Jika anda mula mendaki di Subuh hari, anda dapat menyaksikan panorama indah matahari terbit di situ.

 

Bukit Chenuang

(photo by Hikers For Life)

Bukit ini terletak di Hutan Lipur Sungai Congkak, Hulu Langat, Selangor. Tak ramai yang tahu tentang kewujudan bukit ini, berbanding dengan Gunung Nuang yang memang famous dalam kalangan hikers. Dengan ketinggian sebanyak 800m, treknya agak santai dan tidak terlalu sukar. Dalam perjalanan turun boleh lah anda singgah di Sungai Congkak dan berkelah di tepi sungainya yang bersih.

 

AIA’s The Music Run returns along with Kyoto Protocol and Sam Withers!

The fourth edition of AIA's The Music Run is upon us! This 4th November 2017 in KL Sport City, The Music Run will feature it's customary 5K run plus a brand new 10K course, with speakers every 50 meters blasting 150,000 watts of pure musical running energy...
Read More

Marvel levels up in Black Panther’s new trailer

King T’Challa is on another level.

Leave a Reply

Read More

Ziyad Cyber-Bullied: Shame On You, Malaysians!

by Shazwan Zulkiffli Twitter has always been a medium, popular for its feuds between personalities. From feminism to religious sensitivities, you can clearly read unhealthy debates pop up at least once a day to entertain, or emotionally harm Twitter users....
Read More

ESL One Genting 2018: First Malaysian Minor

ESL One is back to wow us this January 23-28 at the Arena of Stars in Resorts World Genting, Malaysia with ESL One Genting 2018. This will be the third official Minor tournament of the year and we will see double the number of world class teams this time...
Read More

Herri Hamid kembali beraksi bersama Bittersweet, Da Vagabonds

The Chief is back.

Leave a Reply

Read More

Pastel Lite dazzles in ‘Damsel’ music video

The duo is back with a brand new album, ‘Balada’.

Leave a Reply

Read More

BRAWK & Roll with One Buck Short, Subculture, The Suspects AKA

by A.Akbar Punk outfit BRAWK will be bringing the leather jackets and studded belts to KL’s favorite gigging spot, The Bee for the launch of BRAWK & Roll. BRAWK consists of juggernauts who were already active in the scene - Asy, formerly from punk...
Read More

The xx is coming to Malaysia

Finally!

Leave a Reply

Read More

Harvinth Skin now does hip hop in new song ‘DBAP’

Don’t be a Pun–!

Leave a Reply

Read More

Local act Dirgahayu will perform at SXSW, Texas

by A.Akbar Today we are blessed with good news as KL-based post rock outfit Dirgahayu will be raising the Jalur Gemilang up high at the SXSW festival next year. SXSW is an annual music festival in Austin, Texas. Originally called South by South West, SXSW...
Read More

Leave a Reply