By Anis Khalila

Kalau anda perasan, baru-baru ini ramai yang dah mula terikut dengan trend healthy lifestyle untuk kesihatan minda dan tubuh badan. Bila scroll saja Instagram dan Facebook, ada saja kawan anda yang dah mula masuk marathon, daftar kelab sukan, ikut cara pemakanan yang sihat dan juga bersukan. Antara salah satunya yang paling famous ialah aktiviti memanjat bukit . Tak sah kalau tak nampak kawan anda update stories atas bukit atau mana-mana gunung setiap hari minggu kan.

Jadi, tak kan lah nak tengok saja? Ini adalah antara lokasi hiking yang mencabar dan seronok anda WAJIB try!

 

Bukit Batu Condong

(Photo by @gajahmenyelam)

(Photo by @nadiahslkhn)

Bukit Batu Condong ini tersorok di tengah kawasan Ampang berdekatan dengan Kemensah. Ia tidak lah terlalu tinggi dan sukar untuk anda yang baru saja menceburi bidang memanjat bukit ini. Ketinggiannya hanyalah 285 meter, dalam masa 45 minit saja anda sudah boleh sampai ke puncak.

 

Bukit Batu Putih

(Photo by @khvlila)

Buat anda yang berhasrat ingin bercuti ke pantai Port Dickson, apa kata anda singgah di Bukit Batu Putih ini. Pemandangannya yang indah pasti tidak akan buat anda menyesal. Bukit ini terletak di Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, Port Dickson. Bukan saja ada view yang cantik, di sana juga terdapat sebuah rumah api yang terletak berdekatan dengan bukit ini.

 

Bukit Gasing

(photo by afifplcblog)

Bukit Gasing ini memang terkenal di antara penduduk Petaling Jaya, kalau anda tinggal di kawasan Petaling Jaya tapi tidak pernah dengar tentang nama Bukit Gasing ini, boleh lah anda tukar alamat di IC tu! Bukit ini boleh dikatakan tak berapa mencabar untuk beginners, ketinggiannya lebih kurang dalam 190m dengan treknya yang santai.

Bukit Tabur

(photo by @khvlila)

Kami yakin mesti ramai yang pernah dengar tentang bukit ini. Bukit Tabur ini juga dikenali dengan nama lainnya iaitu Bukit Hangus. Ia terletak berdekatan Taman Melawati, Kuala Lumpur. Ketinggian bukit ini tidaklah terlalu tinggi dan tidaklah terlalu rendah. Ketinggian bukit ini adalah setinggi 396 meter jadi memang sesuai sangat lah buat beginner yang ingin menceburi dalam aktiviti lasak ini. Jika anda mula mendaki di Subuh hari, anda dapat menyaksikan panorama indah matahari terbit di situ.

 

Bukit Chenuang

(photo by Hikers For Life)

Bukit ini terletak di Hutan Lipur Sungai Congkak, Hulu Langat, Selangor. Tak ramai yang tahu tentang kewujudan bukit ini, berbanding dengan Gunung Nuang yang memang famous dalam kalangan hikers. Dengan ketinggian sebanyak 800m, treknya agak santai dan tidak terlalu sukar. Dalam perjalanan turun boleh lah anda singgah di Sungai Congkak dan berkelah di tepi sungainya yang bersih.

 

#ILOVEUNITED Finally Arrives In Malaysia

By Nabil Kamal Manchester United’s travelling party finally makes a stop in Malaysia for the very first time, hosting a free live match of its hotly anticipated home match against the Scousers (Liverpool) on Saturday, 10th of March, only at Berjaya Times...

Naratu vocalist Ijam leaves the band, Azam takes over

By A.Akbar It was a sad day for Malaysian hardcore fans when Naratu’s veteran vocalist, Ijam, decided to leave the band after 10 years of good hardcore kicking....

Happy Chinese New Year from Spotify!

In celebration of the Year of the Dog, Spotify is releasing a new playlist to liven up the festivities. Simply scan the Spotify Codes to get to the playlist. To scan a Spotify Code, simply head to the right of your Search bar and click on the camera icon,...

Netizen exposes racism culture in UiTM

The fact that we are not surprised is no mystery.

Gym junkies, men with beards are gay and other LGBT stereotypes by Sinar Harian

by Shazwan Zulkiffli Malaysian newspapers say the darndest things. From inappropriate headlines to insensitive pictures of car crash victims, there’s a whole archive of newspaper bloopers that are facepalm-worthy. But this may just be the one to shame us...

A Closer Look At The Nike Cortez Kung Fu Kenny

We had a sneak peek of the Kendrick Lamar’s new Cortez back when he posted it on his Instagram last year, showing details of the “Don’t Trip” ribbon as well as Chinese lettering on the forefoot spelling out DAMN., all in reference to his latest album. We...

Tahun terakhir di industri: Altimet menangi AJL

By A.Akbar Pada malam yang tidak pernah popular dengan kejutan, Altimet gegarkan Axiata Arena Bukit Jalil dengan antara persembahan yang terbaik beliau pernah berikan. https://www.facebook.com/KBmovie2u/videos/1905779926311068/ Altimet, yang pernah...

Which Ben 10 alien should save the world?

If you were a fan of Cartoon Network in the golden days of the 00s, you'll remember Ben 10. Featuring some of the best cartoon action available on Astro, Ben 10 followed the adventures of the precocious Ben, who gained the ability to transform into 10...

Malaysian band Prasasti arrives with a bang

by A.Akbar New and upcoming band Prasasti came out of nowhere with a sucker punch padu enough to make a dent on the wall of the roaring new indie resurgence, with their first ever song ‘Immunity’. Consists of Purnama, Omar, Wan and Khai, Prasasti rose with...

What’s Happening to Malaysian Pop Punk?

By Shazwan Zulkiffli Malaysia has been blessed with good pop punk bands back in the day, with outfits like An Honest Mistake, Bunkface, Heart Meets Hurricane, One Buck Short decorating the Malaysian pop punk Christmas tree together with then-youngins Heart...